2012. november 12., hétfő

Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Elbűvölő, lélegzetelállító történet egy titokzatos világról, amely egy letűnt kultúra rejtelmeibe, egy japán gésa életébe enged bepillantani, mely tele van harccal a férfiak meghódításáért, a gondoskodás megszerzéséért. A történet egy szegény halászfaluból elkerülő 9 éves, kék szemű kislányról szól, akit eladnak egy gésaházba. A hű önéletrajzi leírásból tanúi lehetünk élete átalakulásának, miközben beletanul a gésák szigorú művészetébe, ahol a szerelem csak illúzió, ahol a szüzesség a legmagasabb áron kel el, ahol a nő feladata, hogy szolgáljon, és tudásával elbűvölje a befolyásos férfiakat. Átélhetjük a háború okozta változást, amely egy új életforma kialakítására kényszeríti a gésákat, nem hoz szabadságot, csak kétségbeesést és vívódást.


Hát ez a könyv (ahogy a Jane Eyre is) a kedvenc titulus-t megkapta.

Csijot, azaz gésaként szólítva Nitta Szajuri-t én tisztelem, becsülöm, felnézek rá amiért volt mersze, bátorsága elmesélni az életének jó és rossz oldalait is, a gésaként való bukását, felemelkedését, életének előzményeit majd a végét is.

Hihetetlen kitartó, bátor, (néha) engedelmes és okos személyiségről van szó.

Mellette igazán említésre méltó személyeket ismerhetünk meg.
Eléggé részletesek az emberek jellemzései mind külső és belső szempontból is.

Igazán kedves és szeretetre méltó jelenség még Mameha; Szajuri "megmentője" (aki olvasta, azt majd megérti az idézőjelet --- nem szeretnék elárulni fontos tudnivalókat).
Az Elnök viselkedésével nem voltam teljesen megelégedve, csak a végén.
Nobu természete is "elviselhető" volt, és aki megismerte, egy igazán értelmes, szórakoztató embert ismert meg.
Hatszumomo, Hatszumomo, a Nagy Hatszumomo ... hát igen, őt majd mindenki megismeri a regényben, és majd eldönti, hogy kedveli e avagy sem. Előtte még ezekkel a jelzőkkel illetném őt: úrnő, gonosz, piszkálódó, szerencsés majd vesztes, eszes.
Úritök félénk, szeleburdi, kislányos; igazán megérdemelt volna mindent... sajnáltam őt, és részben meg is értettem őt a végén.

Természetesen még volt egy pár szereplő, de én úgy érzem, hogy róluk tudtam és szerettem volna megosztani egy pár jellemzőt, véleményt.

Azt még hozzá tenném, hogy én szerintem ez egy ALAPMŰ, akinek lehetősége van, élete során olvassa el minimum egyszer! De ha teheti, inkább többször! (Nekem ez a 2. olvasásom, és még egy párszor a kezembe fog kerülni e célból. ;)

Érdekes tanulnivalókkal, eseményekkel van tele : gésák ruházatának, viselkedésének, kinézetének részletes bemutatása, ahhoz kapcsolódó szavak használata.
pl.: danna, kimonó, ekubó, mizuage, cucumi stb.
Annyiszor emlegetve voltak ezek a szavak, hogy többnek is megjegyzi az ember akaratlanul is a jelentését. :)

A filmet is csak ajánlani tudom. 
Én legelőször azt láttam, és az is hihetetlenül megfogott, "nyomot hagyott" bennem. Utólag olvasva a könyvet sem volt probléma. Persze vannak változtatások, rövidítések a filmben, de melyekben nincsenek?


Borító: 5/5 Szép zöld színű :), bár a filmben Szajuri nem így néz ki, de ettől függetlenül szerintem nagyon szép a gésa a borítón.
Kedvenc szereplő: hú ezt nehéz kiválasztani... Mameha :)
Unszimpatikus szereplő: báró
Kedvenc rész: Szajuri debütálása
Ami nem tetszett: Hatszumomo, Szatszu (Csijo huga), Úritök sorsa
Értékelés: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése