2012. november 1., csütörtök

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Csodálatos lények lehettek a régi angol papkisasszonyok - egy kis faluban elásva, vénlányságra és tüdőbajra kárhoztatva hervadhatatlan regényeket tudtak írni az emberi természetről és szenvedélyekről. Jane Austen is vidéki papleány volt, mint a Bronté nővérek. Hat teljes regény maradt utána és néhány töredék. Ennek a viszonylag kis életműnek legismertebb és sok kritikus szerint a legjelentősebb darabja a Büszkeség és balítélet. Mint Austen többi regényét, ezt is feszes szerkezete, klasszikus stílusa, szellemes dialógusai, mély pszichológiája és nem utolsósorban írónőjének csillogó okossága teszik ma is élvezetes olvasmánnyá. A regény szűk társadalmi körben mozog, de pompásan jellemzett alakok széles skáláját vonultatja fel. A jómódú Mr. Bennetnek falusi földbirtoka, buta és fecsegő felesége, valamint öt lánya van. Jane, a legidősebb szép és kedves, bele is szeret Mr. Bingley, a szomszéd birtok bérlője. De barátja, Mr. Darcy, aki gőgös, kellemetlen alak, nemcsak hogy kemény vitákba keveredik Elizabeth-tel, Jane briliáns eszű és éles nyelvű húgával, de barátját is lebeszéli a hozzá nem illő házasságról. Eliza rosszul ítéli meg Darcyt, s amikor az váratlanul megkéri a kezét, fejére olvassa gőgösségét és kikosarazza. A regény végére mindkét főszereplő leküzdi hibáját: egyik a büszkeségét, másik az előítéleteket, s boldogan egymáséi lesznek, mire természetesen a másik pár boldogságának sincs többé akadálya.

A sok filmváltozat közül láttam többet is. A kedvencem a 2005-ös feldolgozás, amelyben egyik kedvenc színésznőm Keira Knightley alakítja Elizabeth szerepét igazán jól.

Így elolvasás után azt mondhatom, hogy a film jobban tetszett, amit még sokszor meg is fogok tekinteni.
A könyvvel nem biztos, hogy így lennék, de azért szerintem még a kezembe fog kerülni.

Édesanyjuk Mrs. Bennet igazán sürgő, forgó, alkalmatlankodó, buzgó; amolyan "sajtkukac" féle személyiségként tudnám leírni. Ezeket igazán nem rosszként mondom, de így éltem meg az egész könyvben a viselkedését, modorát.
Elizabeth csendes, hallgató, okos, szerény, de igazán odafigyelő, eszes teremtés. Nagyon szimpatikus a jelleme. 
Jane nagyon kis ártatlanka, de illik rá. :)
Nah a másik 2 lányról nem is nagyon szeretnék beszélni... Lydia kikészített a viselkedésével.
Mr. Bennett fura alak, azt hiszem róla elég ennyi.

Rengeteg összejövetel, bálozás, beszélgetés, utazgatás, fecsegés, pletykálgatás jellemzi a könyvet, egy kis gúnnyal, romantikával, humorral (icipicit) összespékelve.

Egészen kis időt jelenít meg a szerzőnő, amelyben néha az idő nagyon lassan megy, és olyan, mintha a szereplők alig csinálnának valamit ; valami igazán értelmeset.

Jó kis olvasmány, nyugis, pihentető délutánokra ajánlom, el lehet benne merülni, de félre is lehet rakni. Nem az a "phú, nem bírom lerakni regény".

Borító: 3/5 Valamelyik film feldolgozásából megjelenített kép, nem túl szép a minősége, viszont szerencsére kemény borítós, így sokszor kézbe vehető újra és újra.
Kedvenc szereplő: Elizabeth
Unszimpatikus szereplő:Mr. Darcy
Kedvenc rész: mikor Elizabeth újra és újra elolvassa Mr. Darcy levelét
Ami nem tetszett:Mr. Darcy és Mr. Bennett viselkedése a Bennett családnál való látogatásoknál
Értékelés: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése