2012. szeptember 11., kedd

Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe


Valamikor, az emberiség hajnalán, a félelmetes és lenyűgöző jégkorszakban egy aprócska gyerek és egy kicsiny törzs küzd az életben maradásért. A kislány egy pusztító földrengésben elveszti otthonát, családját, menekülni kényszerül. Sok-sok viszontagság után egy másik civilizációhoz tartozó, totemállatáról a Barlangi Medve népének nevezett törzs fogadja be. A szőke, kék szemű, sudár Aylára eleinte gyanakvással tekintenek társai, hiszen más, nagyon más, mint ők. Ám jótevőinek, Izának, a javasasszonynak, Crebnek, a sámánnak és főként akaraterejének, kitartásának, ügyességének köszönhetően végül sikerül elfogadtatnia magát a törzs többségével. De van, aki továbbra is ferde szemmel néz rá, a hatalmát félti tőle, és bosszút forral ellene. Egy távoli elődünk és letűnt Neander-völgyi rokonaink mindennapi élete elevenedik meg ebben a nem mindennapi történetben, amely csakúgy, mint minden emberi történet az azóta eltelt harmincezer évben a szeretet és a gyűlölet, az egymásrautaltság és a széthúzás, a múlt és a jövő folyamatosságának és összeütközésének a hőskölteménye. Jean M. Auelt A Föld gyermekei című regényciklusa tette világszerte ismertté. Romantikus elemeket és tudományosan alátámasztott történelmi tényeket ötvöző olvasmányos könyvei majd harminc nyelven, több mint negyvenötmillió példányban keltek el.


Mielőtt még elkezdtem volna olvasni, sok értékelést olvastam róla blogokon. Kiderült az is, hogy 3 részes, szóval egy nagyobb kiadás elébe nézek. :)

Nem olvastam még ilyen fajta könyvet, amely ősemberekről szól. Kalandos, fordulatos részekkel tarkított regény. Különösen nagy figyelmet fordított a részletes leírásokra a szerszámok elkészítéséréről, a nők és férfiak közti kapcsolatról, gyűjtögetésről, szertartásokról, totemek és szellemek szerepéről az emberek életében.
Tetszett a főszereplő, Ayla jelleme, természete: kalandvágyó, érdeklődő, tisztelettudó, tanulékony, ügyes, eszes.


A végét természetesen úgy fejezték be (mint általában minden több részes könyvet), hogy az ember kénytelen elolvasni (persze csak ha kíváncsi a folytatásra) a következő részt. 
Valóban nagyon befejezetlen volt, de ezt nagyon lehetett is tudni, hogy ez fog történni Aylával, sajnáltam őt.

Kedvenc szereplő: Ayla
Unszimpatikus szereplő: Broud
Kedvenc rész: Mamutvadászat
Ami nem tetszett: Broud a végén ahogy ráerőltette a népre az akaratát
Értékelés:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése